Kycklinglycka, inte bara här hemma...

Kommentera
 
 
 
Kycklinglycka!
 
 
Ja, jag blir inte bara glad över att det kläcks kycklingar i parti och minut här hemma, utan minst lika glad - eller ännu gladare till och med? - blir jag när jag får mail/ sms/ telefonsamtal som vittnar om resultaten av äggen jag sålt och skickat här under hela våren.
 
Det är jätteroligt att få höra om lyckade lysningar, lyckade kläckningar, ja det är till och med roligt att bara få besked om att äggen som jag skickat har nått sin mottagare hela och fina, och ibland dessutom med frikostigt beröm för min packning.
 
Det är ju precis såhär jag vill att det ska vara, men det är också så himla mycket som ska klaffa i den här "branschen": avelsdjuren ska vara vackra, friska och fertila - tuppen får inte vara trött på sina tanter utan verkligen göra jobbet so to speak - sen ska avelsäggen samlas in och tas omhand på bästa tänkbara sätt. Förvaras i rätt temp, vändas minst ett par ggr om dygnet, och aldrig bli för gamla innan de skickas! Sedan ska man gå igenom kölistan och se vem eller vilka som står på tur för kommande veckas äggskick, meddela dessa potentiella köpare, och sedan invänta svar ifall de fortfarande är intresserade!
 
Därefter följer "betalningsbiten", och när/ om den delen väl klaffat så är det dags för "pack- och skickedag", så då går jag vanligtvis upp ännu tidigare än vanligt, och ställer mig för att packa alla ägg som sedan ska fara land och rike runt för att sedermera nå sina förväntansfulla mottagare!!! Mina djur är föräldrar ifrån Ystad i söder, till Haparanda i norr, och det tycker jag är skitroligt!!! :-)
 
Sedan ska själva fraktdelen av det hela också fungera, och här någonstans slutar väl egentligen mitt ansvar: jag packar väl, efter alla konstens regler, men mitt ansvar för själva paketen upphör då de är inlämnade hos postombudet. Vad jag fått veta har det hittills i år, efter tre månaders idogt packande och skickande av paket, vid två tillfällen hänt att ägg varit skadade vid framkomsten. Märkligt nog har detta inträffat samtidigt som paketen inte kommit fram i tid, så man kan undra vad de försändelserna varit ute för...
 
Jag har skrivit mer här på bloggen i tidigare inlägg samt på min hemsida om hur jag packar och skickar avelsägg, vilka regler som gäller osv, så läs gärna på mer där om intresse finns för avelsägg från mig.
 
Jag tackar också alla ni som skickat så fina kommentarer till mig här under våren, "toknöjd", "de bästa skickeäggen jag fått", "superfint packade" osv. Det värmer!!!! :-)
 
 
Önskar er alla en fortsatt lyckad avelssäsong med era fjäderfän!
På återseende! /cejasmatte
 
 
 
Ibland får man små bilder, i mail eller sms, på kycklingarna som kläckts, och det är lika roligt och välkommet det:
 
 
 
 
Tack till Linda för denna söta bild på ett gäng kycklingar som härrör från ägg från min blandade besättning: just i detta fallet var 17 av 18 ägg befruktade och 16 kycklingar överlevde kläcket.
 
 
 
Tack till Kersti för denna bild på ett gäng kycklingar, som kanske inte syns så superbra just på bilden - men de finns där, jag lovar! Kycklingar som även dessa kommer ur min blandade besättning.