Kycklingar, fjäderfän....

Kommentera
 
 


Under hela sommarhalvåret, från tidig vår och fram under hösten, så kläcker jag fram kycklingar, hönskycklingar i synnerhet. Jag kläcker fram dels maskinellt, i äggkläckningsmaskin, men avlar också fram naturruvade kycklingar som går ihop med hönan tills... tja, hon inte vill veta av dem längre, skulle man kanske kunna säga. :-)
 
 
I år blir det mestadels korsningar, och det är inte fy skam det! Jag avlar på (bl.a) Australorp, Araucana, och inslag av Blomme och Kochin m.fl raser finns också, och dessa blandraser har visat sig bli, inte bara vackra och roliga att titta på, utan också duktiga värpare - samtidigt som merparten av dessa har en så bra kroppsvikt att det mycket väl lönar sig att slakta eventuella tuppar. Jag kallar de för, rätt och slätt, trädgårdshöns! För är det ändå inte så, att väldigt många vill ha vackra, lugna djur, som går på tomten och är fina att titta på, samtidigt som man samlar in äggen och använder till både bakning och matlagning?
 
Inavel förekommer näst intill inte alls i vår besättning, då jag med jämna mellanrum tar in nytt blod av de raser jag redan har, och om det ändå sker parningar mellan djur som har släktskap så är det inte tal om inavel under längre tid ifall jag kläcker fram dessa ägg. Höns är annars inte de mest känsliga djuren när det handlar om inavel, man kan mycket väl köpa både tupp och hönor i grupp härifrån, däremot anser jag att man ska försöka späda ut blodet/ linjerna med jämna mellanrum, genom att köpa eller byta sig till nya djur, eller om man har möjlighet: köpa avelsägg för att kläcka fram själv.
 
Nytt för i år är att jag återigen tagit in lite nytt blod och dessutom nya raser, bl.a Maran och Isbar samt Creme Legbar. Dessa kommer dock ej att vara till salu utan ska helt enkelt producera ägg, samt sedermera också ingå i aveln här hemma, en del lär säkerligen även hamna i korsningsaveln och det ser jag inte som något negativt. Men: kläcker jag fram renrasiga djur, går dessa uppdelade ifrån övriga, i egen gård/ box, i 3-4 veckor innan äggen börjar samlas in för kläckning.
 
 
Just för tillfället har jag fått upprätta en kölista angående försäljning av könsbestämda hönskycklingar, och i nuläget kan jag inte lova ut fler hönskyckllingar än tidigast i augusti. Däremot finns det alltid tuppkycklingar till försäljning, och dessa säljes såväl till liv som till slakt, för det är ju så vi själva gör. Däremot säljer vi inte kött eller slaktkroppar, utan djuren lämnar gården levande pga gällande regler.
 
 
Vill du veta mer så går det alltid att skicka mail till: cejasmatte@gmail.com
 
 


Här kommer några bilder på de senast framkläckta kycklingarna:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På återseende!
/cejasmatte