Minisemester

En kommentar

Vilken fantastisk årstid det här är- hösten! Just denna höst, år 2013, i södra Sverige (läs: södra Småland), har såhär långt bjudit på klara fina dagar, med solsken och hög fin luft, som gör gott för både folk och fä´! Regn och rusk gör ju ingen glad, men som det har varit nu: ja, kan man hitta bättre höstväder än såhär, ja då får man åka dit! ;-)

 

 

 

I takt med att arbetet här hemma på gården avtagit något i och med att grönsaksodlingarna går mot sin vila, så har vi tvåbenta blivit allt hurtigare, påhelt annat vis (...), och eftersom jag själv alltid varit en minst sagt ivrig "cyklist" så har jag sent omsider också lyckats göra Cejashusse till dito! Tror jag åtminstone. Att han faktiskt köpte sig en ny cykel härom veckan var inte bara på tiden- utan också ett tecken på att han faktiskt blivit allt mer intresserad! Vissa köper en motorcykel när de fyller fyrtio- andra köper sig en trampcykel! :-)

Således beslöt vi oss,nästan  i all hast, för att ta en liten, kort "mini-semester" på cyklarna - givetvis med vår kära lilla Ceja som sällskap - för att cykla en sträcka längs Banvallsleden, i vårt fall blev det upp till Torne, sträckan blev väl cirka 2,6 -  2,7 mil eller något sådant, enkel resa. Med flera stopp längs vägen vill jag poängtera, just för Cejas skull.

Utan Ceja hade denna sträcka inte tagit särskilt lång tid, men nu tog vi det lugnt dels/ framförallt för hennes skull, men också för att det var just SEMESTER och vi ville ha tid att uppskatta omgivningarna och detta underbara höstväder som råder. Sätta sig ned i lugn och ro på en rastplats för att ta en fika, äta en smörgås och lite medhavd, hembakad äppelkaka, och kunna blicka ut över sjön Åsnen- DET är livskvalité, det.

Så tre timmar ungefär, lade vi på att cykla upp till Torne inkl flera raster/ fikapauser. Förutseende som vi ju är ;-) hade vi kontaktat Torne camping i förväg, så att vi var säkra på att ha husrum för natten. Ingen av oss hade besökt just Torne camping tidigare, men oj vilken trevlig camping!!! Jättefina små (och större!) stugor finns det att tillgå, men utöver dessa så finns det också ett mycket trevligt och tillika välskött område som erbjuder husvagnscamping, ställplats för husbilar, ett blockhus med flertalet  "hytter", grillplats, lekplats och trampbåt i campingens egen öringssjö för barnen, och ett mycket välstädat och fräscht servicehus med tvättstuga, duschar, toa, etc etc. Campingen hyr också ut båtar och kanoter samt säljer fiskekort. Jag MÅSTE faktiskt poängtera att servicehuset var ett av de allra mest välstädade/ välskötta servicehus jag har sett på de campingplatser vi har besökt!!!

 

Servicehus m.m. på Torne camping
 

 

 

 

 

...Och vi som var lite oroliga för att vi kanske skulle hamna i en kall stuga, nädå vi behövde inte oroa oss alls-  stugan var minst sagt väl uppvärmd (phu! cirka 30 gradig värme slog emot oss, och det tackar vi för!) och vi hade det alltså hur bra som helst på vår lilla minisemester. Från vår sida; absolut tummen upp för Torne camping, på alla sätt och vis!!!

Nästföljande dag var det dags att börja trampa hemåt igen, och det blev samma sträcka som dagen innan, längs banvallsleden. I dessa underbara omgivningar, och längs en sträcka som då och då fick oss att fantisera smått om gamla tider- de tider då tågen verkligen trafikerade samma sträcka som vi nu cyklade. Smått overkligt på sätt och vis - samtidigt som det inte är sådär jättelänge sedan järnvägen lades ned- exempelvis minns svärmor, 74 år gammal, när tågen gick mellan Ålshult och Ryd då hon var barn. Det är bland annat denna sträcka som vi numera cyklar på, även om vi cyklade norrut (och alltså inte mot Ryd).

Det som jag, som "born and bread" Skåning, bland annat tycker är så trevligt med att cykla denna sträcka är att man får uppleva en hel del bokskog/ lövskog nära inpå - istället för tät granskog som annars är rätt så vanligt "häruppe" i Småland. Vi har redan bokat in att vi ska göra om detta till våren/ försommaren, för då kan jag tänka mig hur vacker den nyutslagna bokskogen är!!! Nästan i klass med "min" gamla Nackarpsdalen i Skäralid, Ljungbyhed (där jag från början härstammar)!

På tal om fint väder, förresten! Vi, jag och Cejashusse har aldrig sett på maken till lågt vattenstånd i sjön! Helt plötsligt ser man stenar man inte ens trodde fanns, och då känner vi ju ändå väldigt väl till precis HUR stenig sjön verkligen är! Stora partier är nu torrlagda, och mot Toftåsa-sidan av Frankasjön så ser man nu plötsligt STRÄNDER! (Så nu känner vi till alla fina badplatser till kommande sommar! :-))

Otroligt! Cejashusse, som ju faktiskt vuxit upp här, har aldrig sett såhär lågt vattenstånd- och således har heller aldrig jag gjort det under mina 12 år här. Så även om jag tycker att vädret är underbart, så tror jag nog att det faktiskt behöver komma en del regn nu i höst för att återställa vattennivåerna till lite mer normala...

Nu ska jag försöka bjuda på en liten bildbomb också. ;-)

 

På återseende!

/cejasmatte

 

 

 

 

 

 

På vägen hem...
 
 
Trollberget, rastplats längs banvallsleden.
Uppmärksamma Ceja.
Trollbergets rastplats.
Banallsleden.
Finns stugor på Torne camping. :-)
Ställplats för husbilar fanns också på campingen.
 
Några tycks redan vakta stugan efter anländandet..? :)
 
Vackra omgivningar i Torne runt campingområdet.
 
Båtar finns till uthyrning samt trampbåt för de lite yngre. :)
 
Lilla lanthandeln, Ströbergs i Torne, hann vi besöka för lite "gottis". Bara ca 3-400 m från campingen.
 
Här hade vildsvinen tydligen hälsat på- stackars stugägare!!! :-(
 
Ljuvliga sjö, underbara Åsnen!
 
Hungrig hund! :-)
 
På väg hemifrån, en sista-check! :-)
 
Ceja övervakar, innan avresa! :-)
 
 
1 Sanna:

skriven

Åhh ni ser ut att haft en underbar minisemester <3

Kram
Sanna